VILLKOR VI BEHANDLAR
UNIK METOD
MER
BEHANDLINGAR
PROGRAM & KOSTNADER
Intensivt behandlingsprogram med start från 4 veckor. Plats: Mallorca, Zürich, London.
Personligen utforma öppenvårdssessioner eller program och löpande ärendehantering. Plats: Mallorca, London, Zürich, New York.
Behandlingsprogram på en lyxyacht i Medelhavet. Plats: Mallorca.
Omfattande second opinion-bedömningar för både psykiatriska och allmänna hälsoproblem. Plats: Mallorca, Zürich, London
YTTERLIGARE INFORMATION
8 Minuter
INNEHÅLL
Trauma bonding är ett psykologiskt fenomen som uppstår i missbrukande relationer. Det beskriver den starka känslomässiga bindningen som utvecklas mellan en överlevare av långvarigt missbruk och missbrukaren. Denna bindning kan hålla kvar offret i en toxisk och ibland potentiellt dödlig relation med sin förövare.
De dramatiska upp- och nedgångarna i relationen kan resultera i en kraftfullt ohälsosam trauma bonding. För att överleva utvecklar de som drabbas av detta en stor medvetenhet om allt som deras förövare gör och säger. Trauma bonding är helt enkelt en form av trauma respons.
De flesta har nog hört talas om begreppet Stockholmssyndromet. Det är ett informellt begrepp som används för att beskriva en typ av trauma bonding.
Det svenska uttrycket för trauma bonding är traumabindning.
Om man vill hitta grunden till denna psykologiska term får man ta sig tillbaka till 1980-talet. Då utforskade Donald G. Dutton och Susan L. Painter nämligen konceptet om traumatisk bindning i samband med missbrukande relationer och misshandlade kvinnor. Deras arbete har sedan dess studerats vidare i sammanhang av förälder-barn-relationer och sexuellt utnyttjande. Trauma bonding har beskrivits som “missbruk av rädsla, upphetsning, sexuella känslor och sexuell fysiologi för att trassla in en annan person”
Forskning har visat att traumabindning kan uppstå som en respons på kroppens naturliga stressreaktioner. När någon upplever stress, aktiverar kroppen specifika regioner i hjärnan som reglerar motiverade beteenden och känslor. I dessa situationer kan en misshandlad person bygga en anknytning till förövaren. Hjärnan associerar nämligen förövaren med positiv förstärkning trots det underliggande traumat.
Traumatisk bindning kan ske under specifika omständigheter. Det kan handla om ett verkligt uppfattat hot från en misshandlare, hård behandling varvat med korta perioder av vänlighet, isolering från andra, och tron om att det inte finns någon flyktväg. Detta fenomen är inte begränsat till en specifik typ av relation utan kan uppstå i många olika sammanhang. Några exempel är bland annat våld i hemmet, barnmisshandel, incest, äldre övergrepp, exploaterande anställning, kidnappning, och människohandel.
Enligt Roks tjejjourer, som diskuterar trauma bonding i våldsamma relationer, är det vanligt att förövaren växlar mellan psykiskt våld och känslomässiga svängningar. Detta skapar förvirring och ett starkt känslomässigt band till förövaren. Detta band kan vara så starkt att offret ofta kämpar med att “ge upp” relationen och kräver en gradvis process för att bryta denna bindning.
De tecken som tyder på att någon är fast i en traumatisk bindning är inte alltid helt uppenbara. De kan dessutom variera från person till person. Här är dock några grundläggande tecken som man kan hålla utkik efter:
En av de tydligaste tecknen på trauma bonding är en konstant känslomässig berg-och-dalbana. Förövaren kan få offret att känna sig fantastiskt ena stunden och fullständigt värdelöst den andra. Denna konstanta växling mellan värme och kyla, kärlek och förakt skapar ett känslomässigt kaos som gör det svårt för offret att bryta sig loss.
Relationen kan vara uppbyggd kring skuld och skam, där missbrukaren använder rädsla, skyldighet och skuld för att kontrollera offret. Om offret uttrycker sina behov, kan de bli anklagade för att vara själviska eller krävande.
En annan vanlig indikation på traumabindning är att offret ständigt är på sin vakt och försöker förutse och undvika missbrukarens negativa beteenden.
Relationen kan ge upphov till förvirring och starka, men motsägelsefulla, känslor hos offret. De kan med andra ord känna att de och deras partner är “menade för varandra” trots att de mår dåligt i relationen.
Offret kan även uppleva att deras partner leker med deras känslor och verkar helt likgiltig inför hur de egentligen mår. Denna manipulation och kontroll kan göra att offret känner sig bunden och oförmögen att bryta sig loss.
Att ta sig ur en trauma bonding är alltid en komplex och utmanande process. Det finns dock vissa steg som man kan vidta:
En vanlig behandlingsform är psykologisk terapi. Där går den drabbade igenom insikterna om traumabindningen tillsammans med en terapeut. Detta sker på ett varsamt, kontrollerat och systematiskt sätt. Målet är att möta den skrämmande händelsen och återta kontrollen över sin vardag.
Terapeuten kan även ge offret stöd när det gäller att hantera sina känslor och relationer efter att ha utsatts för övergrepp under en längre tid. Den som har utsatts för trauma bonding kan nämligen behöva lära om förståelsen för andra människors signaler och uttryck. Detta kan ta lång tid och vara komplext, men är en viktig del av behandlingsprocessen.
Den som vill få stöd i Sverige kan kontakta Traumastödet. Det är ett strukturerat stöd i grupp med fokus på bland annat trauma bonding.
Trauma bonding uppstår i relationer som innefattar känslomässiga eller fysiska övergrepp. Det utvecklas ofta en djup känslomässig koppling mellan förövaren och offret. Förövaren behåller kontrollen genom att bestraffa och belöna om vartannat. Denna psykiska misshandel gör att offret inte vågar avsluta förhållandet.
Denna bindning kan skapas som en del av kroppens naturliga svar på stress. När en person blir stressad, aktiveras delar av hjärnan som reglerar “motiverade beteenden” och känslor. Det kan leda till att den misshandlade personen bygger en anknytning till förövaren.
Trauma bonding kan uppstå i olika typer av relationer. Det förekommer ofta missbruk eller utnyttjande och kan exempelvis handla om våld i hemmet, barnmisshandel, incest, äldre övergrepp, exploaterande anställning, kidnappning, eller människohandel.
Ja, det är relativt vanligt men ofta omedvetet. Forskning visar att många som upplever trauma bonding är skickliga på att dölja det. De känner ofta skam och pinsamhet över sina upplevelser och kan känna sig isolerade och oförmögna att få hjälp.
Balance RehabClinic är en ledande leverantör av lyxberoende och mentalvårdsbehandling för välbärgade individer och deras familjer, och erbjuder en blandning av innovativ vetenskap och holistiska metoder med oöverträffad individualiserad vård.
Vi använder teknologier som cookies för att lagra och/eller komma åt enhetsinformation. Vi gör detta för att förbättra webbupplevelsen och för att visa (icke-) anpassade annonser. Genom att godkänna dessa tekniker kan vi behandla data som surfbeteende eller unika ID:n på denna webbplats. Att inte samtycka eller återkalla samtycke kan påverka vissa funktioner och funktioner negativt.