VILLKOR VI BEHANDLAR
UNIK METOD
MER
BEHANDLINGAR
PROGRAM & KOSTNADER
Intensivt behandlingsprogram med start från 4 veckor. Plats: Mallorca, Zürich, London, Marbella.
Personligen utforma öppenvårdssessioner eller program och löpande ärendehantering. Plats: Mallorca, London, Zürich, New York.
Behandlingsprogram på en lyxyacht i Medelhavet. Plats: Mallorca.
Omfattande second opinion-bedömningar för både psykiatriska och allmänna hälsoproblem. Plats: Mallorca, Zürich, London, Marbella.
YTTERLIGARE INFORMATION
8 Minuter
INNEHÅLL
Att kombinera alkohol och antibiotika kan vara förvirrande. Du undrar kanske: ”kan du dricka alkohol när du äter antibiotika?” eller “ när kan du dricka alkohol efter antibiotika?” Den här guiden ger dig svar – från vanliga misstag till exakt hur lång tid det tar för penicillin att lämna kroppen.
Antibiotika är läkemedel mot bakterieinfektioner. Det kan handla om allt från halsfluss, urinvägsinfektioner till mer allvarliga tillstånd. I Sverige används flest gånger penicillin, vilket är en smal-spektrum-antibiotika – mild mot kroppen och effektiv mot många bakterier enligt 1177.se.
Att blanda alkohol och antibiotika är inget du bör ta lätt på. Vissa antibiotika fungerar inte som de ska om du dricker alkohol samtidigt. Andra kan ge dig obehagliga biverkningar. Dessutom får kroppen jobba hårdare för att återhämta sig från infektionen. Här går vi igenom både allmänna risker och de allra farligaste kombinationerna.
När du blandar alkohol och antibiotika påverkar du kroppens förmåga att bryta ner läkemedlet. Effekten av antibiotikan kan försämras eller ge starkare biverkningar. Dessutom blir immunförsvaret svagare, vilket gör att du återhämtar dig långsammare. Här är en lista över de vanligaste effekterna du kan märka av om du kombinerar alkohol och antibiotika:
Vissa antibiotika reagerar extra kraftigt tillsammans med alkohol. Här handlar det inte bara om att effekten av antibiotikan minskar, utan om allvarliga kroppsliga reaktioner som kan vara direkt farliga. Därför är det viktigt att veta exakt vilka läkemedel du tar och hur de påverkas av alkohol.
I tabellen nedan ser du några av de vanligaste antibiotikagrupperna och vilka biverkningar du riskerar om du blandar dem med alkohol. Kontrollera alltid med läkare om du är osäker på vilken antibiotika du fått.
Antibiotika | Effekter vid kombination med alkohol |
Metronidazol, tinidazol | Antabusliknande reaktion: ansiktsrodnad, huvudvärk, hjärtklappning, illamående. |
Tetracykliner (t.ex. doxycyklin) | Minskad effekt, risk för leverskador |
Sulfonamider | Risk för folsyrabrist, biverkningar |
Fluorokinoloner | Oro, förvirring, minnesproblem |
Oxazolidinoner (t.ex. linezolid) | Feber, högt blodtryck, kramper, koma |
Metronidazol och tinidazol blockerar enzym som bryter ner acetaldehyd (nedbrytningsprodukt av alkohol). När detta byggs upp ger kroppen en “antabuseffekt” – känns som att få baksmälla direkt.
Det här är en av de vanligaste frågorna när du fått antibiotika. Svaret beror på vilken typ av antibiotika du tar. Vissa sorter påverkas knappt alls av alkohol, medan andra kan ge farliga biverkningar.
Dessutom är kroppen försvagad av infektionen, så även om du kan dricka alkohol bör du fundera på om det är rätt för din återhämtning. I de följande avsnitten går vi igenom skillnaderna mellan vanliga och mer känsliga antibiotika.
Om du fått ett vanligt penicillin, som till exempel Kåvepenin, är det viktigt att vara uppmärksam. Kroppen kämpar mot en infektion och immunförsvaret behöver all hjälp det kan få. Alkohol kan göra dig tröttare och bromsa tillfrisknandet. Här kommer några viktiga punkter att tänka på om du ändå funderar på ett glas vin eller öl medan du tar penicillin:
Vissa antibiotika reagerar kraftigt med alkohol. För dessa läkemedel gäller det att helt undvika alkohol tills kuren är avslutad – och ibland längre än så. Effekterna kan vara obehagliga och i vissa fall farliga. Nedan ser du en lista med några exempel på känsliga antibiotika och hur du bör tänka när det gäller alkohol:
När du har avslutat en antibiotikakur är det naturligt att undra när du kan dricka alkohol igen. Svaret beror helt på vilken typ av antibiotika du har tagit. För vissa sorter kan du börja dricka alkohol ganska snart efter att kuren är avslutad, medan andra kräver att du väntar längre. Här nedanför hittar du först en generell tidslinje och sedan en tabell som tydligt visar rekommendationerna för olika antibiotikatyper.
Hur lång tid du ska vänta med att dricka alkohol efter en antibiotikakur varierar beroende på läkemedlet. För de flesta antibiotika, som penicillin och amoxicillin, räcker det att kuren är klar och att du känner dig frisk. Du ska dock alltid redogöra med en läkare innan du inleder det hela.
Men för vissa starkare antibiotika, som metronidazol och tinidazol, bör du vänta minst 48 timmar efter sista dosen. Vid osäkerhet är det alltid bäst att fråga läkare eller apotekspersonal. Här är en sammanfattande lista över hur lång väntetid som gäller för några vanliga antibiotika:
För att ge dig en snabb överblick har vi sammanställt en tabell som visar när alkohol vanligtvis är tillåten efter olika antibiotika. Tänk på att det alltid är bättre att dubbelkolla med vården om du känner dig osäker. Tabellen nedan visar ungefärliga väntetider efter avslutad antibiotikakur:
Antibiotika | Alkohol tillåtet efter |
Penicillin, amoxicillin, erytromycin | Direkt (när kuren är klar) |
Metronidazol, tinidazol | 48 timmar efter sista dos |
Tetracykliner, sulfonamider, fluorokinoloner | Rådgör – ofta 48 timmar |
Oxazolidinoner | Vänta minst 48–72 timmar, fråga läkare |
Den här tabellen ger dig tydliga riktlinjer, men alla reagerar olika – så lyssna alltid på kroppen och rådfråga vården om du känner dig osäker.
Många tror att antibiotika stannar kvar länge i kroppen efter att du tagit den sista tabletten, men för penicillin går det faktiskt ganska snabbt. Även om läkemedlet bryts ner fort, betyder det inte att kroppen direkt är redo för alkohol.
Kroppen behöver tid för att återhämta sig från både infektionen och behandlingen. Här nedan kan du läsa om hur penicillin försvinner ur kroppen och varför det är klokt att ändå vänta lite extra innan du dricker alkohol.
Penicillin bryts ner och lämnar kroppen snabbt tack vare dess korta halveringstid, som ligger mellan 30 minuter och en timme. Det betyder att läkemedlet halveras i blodet ganska fort. Hela dosen brukar vara ute ur kroppen inom 4 till 6 timmar.
Men små mängder kan dröja sig kvar något längre, även om de inte längre har någon medicinsk effekt. Därför känns det säkert att säga att kroppen ganska snabbt blir fri från penicillinet efter att kuren i fråga avslutats.
Trots att penicillinet försvinner snabbt ur kroppen, är det klokt att ge kroppen extra tid att återhämta sig. Infektionen har pressat ditt immunförsvar och det kan fortfarande vara i behov av vila.
Vänta gärna 1 till 2 dygn (rådgör alltid med läkare) efter att du avslutat antibiotikakuren innan du dricker alkohol. Har du varit sjuk länge kan det vara bra att ge kroppen ännu mer tid för att bli helt återställd.
Innan du tar ett glas vin eller öl när du använder antibiotika är det bra att tänka till. Att planera och vara medveten om riskerna minskar chansen för livsfarliga tillstånd. Vi rekommenderar att alltid rådgöra med en läkare innan du sätter igång.
För att hjälpa dig på traven har vi nedan utarbetat en enkel checklista som hjälper dig att fatta ett klokt beslut. Den är uppdelad i två delar: vad du bör göra innan du dricker alkohol, och vad du ska tänka på om du ändå väljer att dricka.
Innan du bestämmer dig för att dricka alkohol när du tar antibiotika är det viktigt att tänka efter. Det finns flera enkla steg du kan följa för att undvika obehagliga överraskningar. Här är en lista med praktiska råd som hjälper dig att göra ett smartare val innan du tar första klunken:
Om du ändå bestämmer dig för att ta ett glas vin eller öl trots att du tar antibiotika är det klokt att göra det på ett ansvarsfullt sätt. Här nedan hittar du några viktiga råd att följa, så att du minimerar risken för biverkningar och inte stör läkemedlets effekt:
Vissa antibiotika kräver dock att du är helt nykter. Metronidazol, tinidazol och tetracykliner är exempel på läkemedel som kan ge kraftiga biverkningar om du blandar dem med alkohol. I vissa fall behöver du vänta minst 48 timmar efter sista tabletten innan du kan dricka igen.
Även om penicillin försvinner snabbt ur kroppen, betyder det inte att du återhämtat dig lika fort. Kroppen behöver tid för att stärka immunförsvaret och vila upp sig efter infektionen.
När du kombinerar alkohol och antibiotika belastas både immunförsvaret och levern.
Det kan göra att du mår sämre och att kroppen har svårare att återhämta sig. Om du använder antibiotika på fel sätt, till exempel genom att avbryta kuren i förtid eller ta fel dos, ökar risken att bakterierna blir motståndskraftiga. Det gör att antibiotikan kan bli mindre effektiv nästa gång du blir sjuk. Sist men inte minst, rådgör alltid med en läkare innan du börjar dricka!
I regel bör du avstå att inta alkohol oavsett vilken typ av antibiotika som du doserats för närvarande. Kom ihåg att ett glas inte är värt att äventyra din hälsa för.
Frågan är personlig. Vissa kurer kräver total nykterhet, andra tillåter måttligt intag. Rådgör alltid med en läkare oavsett vad.
Vid vanlig penicillin – direkt efter avslutad kur. Vid riskant antibiotika – vänta minst 48 timmar. Detta är dock generella råd och du måste alltid rådgöra med en läkare innan du dricker!
Det tar 4–6 timmar för kroppen att eliminera penicillin. Men för optimal återhämtning – vänta 1–2 dygn.
Balance RehabClinic är en ledande leverantör av lyxberoende och mentalvårdsbehandling för välbärgade individer och deras familjer, och erbjuder en blandning av innovativ vetenskap och holistiska metoder med oöverträffad individualiserad vård.
Vi använder teknologier som cookies för att lagra och/eller komma åt enhetsinformation. Vi gör detta för att förbättra webbupplevelsen och för att visa (icke-) anpassade annonser. Genom att godkänna dessa tekniker kan vi behandla data som surfbeteende eller unika ID:n på denna webbplats. Att inte samtycka eller återkalla samtycke kan påverka vissa funktioner och funktioner negativt.